Portugalija

Portugalija - opis

PORTUGALIJA ili Portugal je država na zapadu I jugozapadu Iberijskog poluostrva i jugozapadnoj Evropi I najzapadnija je zemlja kontinentalne Evrope. Glavni grad je Lisabon.
Portugal je država koja se graniči samo sa Španijom I Atlanskim okeanom.Ime Portugal dolazi od reči Portus Cale što u prevodu znači “Lepa luka”. Portugal zemlja vina i Fada.
On je pravi raj za hedoniste, poštovaoce vina I gastronomije. Muzika je na svakom koraku, a lepe note dođu kao savršen štimung za one vatrene letnje noći.
Portugal je zemlja stvorena za rasplamsavanje emocij. To je zemlja iz mašte, koja nudi sve što budi čula, od izvanrednog izbora prelepih vina do opuštajuće melodije Fada.



Svaka regija u ovoj zemlji je priča za sebe, i bio bi greh ne pomenuti je: Algarve, Alentejo, Beiras, Dao, Vinho Verde, Douro, Madeira, Lisboa, Porto. To su prostori bremeniti istorijom i svako mesto je neprikosnoveni gospodar jedinstvenih sorti vina I culture. Od severa do juga, od istoka do zapada,od planina do primorja, toplih i suvih regija do vlažnih i zelenih, kriju se tajne.

Ali putovanje po Portugalu ne bi bilo kompletno bez jedinstvenog Lisabona. Lisabonska magija postaje kompletna uz ispijanje vina, slušanje Fada, večernje šetnje duž Costa Caparice, i večere u Cascaisu ili Estorilu. Fado, tradicionalna muzika Portugala, rođena je u Lisabonu i predstavlja početni korak za upoznavanje grada i kulture.

Fado je tipična portugalska muzika, melanholičnog ugođaja obično zvuk akustične portugalske gitare koja je poput mandoline, prati je solo glas i tekst, jedinstven i neuporediv sa drugim muzičkim žanrovima.
Tekstovi opisuju težnju i ljubav prema nekome ko je jako daleko. Portugalci to objašnjavaju rečju „saudade“ što bi značilo, mešavina tuge, boli, sreće i ljubavi. U novijoj istoriji su ga pevale žene portugalskih mornara dok su oni plovili okeanom.


Destinacije

Pronađenih rezultata: 5

Sortiraj po